Ана-Мария Кръстева разговаря с Калин Михайлов за новата му есеистична книга “Забравената мая” и за Христовата светлина в живота ни в предаването “Благовестие” по програма “Христо Ботев” на БНР:

https://bnr.bg/hristobotev/post/101402361

Желаещите да закупят книгата "Забравената мая" могат да го направят и онлайн, на сайта на “Български книжици”:

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=56524 

0
0
0
s2smodern

Разговор в “Нощен хоризонт” с В. Макаров и К. Михайлов за Раждането на Спасителя и за бъдещи прояви, свързани с “Емпирей”. За да изслушате интервюто кликнете върху следния линк: https://bnr.bg/horizont/post/101396116/izmereniata-na-rajdaneto-na-spasitela.

"За мен едно от най-важните измерения на този празник (Рождество Христово- бел. на ред.), е че той подготвя поражението на дявола, че той е един празник, който прави така, че тази власт, която дяволът е имал дотогава върху хорските сърца да не е толкова голяма, да не е толкова силна, да не е толкова всеобхватна", каза в предаването „Нощен хоризонт“ Калин Михайлов, литературовед, преподавател западноевропейска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, председател на Управителния съвет на Асоциация "Емпирей", Асоциация за насърчаване на християнското художествено слово.

 

Вървейки по улиците ние можем да видим с едни други очи, с очите на сърцето, с очите на вярата едно невидимо измерение, което е не по-малко важно, което присъства в нашия свят и което е донесено от Богомладенеца. Човешката природа по своето естество не се е променила от 2000 години.

"Аз вярвам, че няма и не може да има някаква нова ера в историята на света", допълни доц. д-р Калин Михайлов.

Според богослова Витор Макаров в някакъв смисъл Лукавият успява да открадне смисъла на празника.

"Малко се измества фокусът от истинската причина, поради която съществува празникът, а именно, че се е родил Спасител за човечеството. Не бих казал, че точно е откраднат празникът, но бихме могли да си спомним малко повече за Спасителя ни".

Повече можете да чуете в звуковия файл:   https://bnr.bg/horizont/post/101396116/izmereniata-na-rajdaneto-na-spasitela.

0
0
0
s2smodern

            Книгата „Приказки за страната Е“ от Антоанета Николова бе представена на 47 Софийски международен панаир на книгата. За изданието, реализирано с фифансовата подкрепа на Министрерството на културата, говориха издателката Дора Минева, доц. д-р Силвия Кръстева и д-р Мария Христова. Актрисата Звездомира Георгиева чете откъси от книгата, а музикантът и композитор Константин Кучев осигури музикален съпровод на събитието.

 

0
0
0
s2smodern

 

КОГА: 21 януари (вторник), 18:30
КЪДЕ: книжарница ,,Верен”, пл. ,,П. Р. Славейков” №1

ДИСКУСИЯ:
Калин Михайлов (литературовед и поет)
Пламен Сивов (поет и музикант)
Цветанка Еленкова (поет и преводач)
Ваня Вълкова (художник и поет)

Модератор: Тодор Велчев (сдр. ХАРТА)

 

0
0
0
s2smodern

                На Софийския международен панаир на книгата писателят Васил Лазаров представи новия си исторически роман „Звънът на камбаните“.
Сцената на панаира бе изпълнена с приятели и ценители на творчеството му.
                За своята книга авторът сподели следното: ,,Периодът, включващ годините между двете световни войни, ми е интересен, защото е доста динамичен и богат на обществено-политически събития, а след 30-те настъпва период на невиждан дотогава икономически подем на страната. Тогава се заражда софийският елит, носещ пищни облекла и ползващ първите автомобили. Всичко това придава романтичен нюанс на онези години и поражда една ретро симпатия. Но това е и време на зараждане на тоталитарните идеологии, за които историята доказа, че са опасни за обществото. Те нарушават традиционния нравствен ред, защото противопоставят колективните ценности на някои индивидуални, които не подлежат на пристъпване – неприкосновеността на човешкия живот и правото на свобода в любовта. Тези явления намират своето отражение в романа “Звънът на камбаните”.
               В книгата има достатъчно напрежение между очаквано и изпълнение, между познатост и изненада, което я прави едно интересно четиво.
              ,,Звънът на камбаните” е различен от всички издадени досега романи за онова време, защото не следва мисловните стереотипи на революционно-борческата линия, а описва събитията от гледната точка на християнския нравствен кодекс. Оттук произлиза заглавието. Звънът на камбаните е гласът на истината и на Бога. Те са непреходни и в този смисъл е отношението на автора към тогавашните събития – съобразено не с условностите на конкретно време, а преценени с по-универсален, по класически поглед.”
              ,,Съществуват две тенденции в развитието на историческия роман – каза в словото си за новата творба на В. Лазаров доц. д-р Калин Михайлов. – Едната е на У. Скот, чиито романи са като низ от срезове на “дървото” на човешката история, а другата на В. Юго, при когото е наличен опит за обглеждане на цялото “дърво” – от корените до короната му; опит да се предложи на читателя определена философия за хода на историята.
Романът на Васил Лазаров се ситуира някъде между тези две тенденции. На пръв поглед е по-близо до Скот: разрез на обществения живот в България между двете световни войни. Но: първо, тази епоха, която изобразява “Звънът на камбаните”, е толкова преломна, че да се остане само при изолирания “разрез” (срез), не е възможно; и второ, в романа на Васил Лазаров също имаме философия и това е философията на християнството, на християнската нравственост и на цялостния християнски светоглед.”

                Накрая писателят Васил Лазаров благодари на директора на издателство ,,Нов човек", Васил Папратилов, че му е предложил да го включи в програмата на НДК, на коректорката Уляна Василева, редакторката Люба Никифорова и на доц. д-р Калин Михайлов, участващ в представянето.


                  Писателят Васил Лазаров е роден на 24 юни 1956 год. в гр. Самоков. Автор е на романите ,,Крайъгълен камък”, ,,Парадоксът на любовта” и ,,Тройната нишка”.

0
0
0
s2smodern
Page 1 of 3