Жури в състав доц д-р Калин Михайлов, писателят Деян Енев и поетът Маргарит Жеков определиха наградите за конкурса, проведен от асоциация ,, Емпирей ", както следва:

Категория Разказ:

I награда – Албена Стамболова за разказа "Църква"

II награда – Веселина Василева за разказа  "Sanctificetur nomen tuum"

III награда – Дина Минева – от Пловдив - за разказа  "Пролет ли???"

 

Категория Поезия:

I награда – Антоанета Богоева за стихотворението "Божествена мелодия"

II награда – Надежда Костадинова за стихотворението "Той" 

III награда – Алина Стоянова за стихотворението  ,,Коледно видение"

 

   Наградите бяха обявени по време на ,,Великденско четене 2021", което се проведе на 04 май онлайн чрез платформата ,,zoom".

 

0
0
0
s2smodern

 

         Представяне на алманах ,,Емпирей" - трето издание и обявяване резултатите от конкурса за християнска творба.

Можете да го проследите по интернет, като кликнете на следния линк:

https://us02web.zoom.us/j/82902264640…

0
0
0
s2smodern

„Смъртта няма последната дума” е новата книга на доц. Калин Михайлов

публикувано на 19.03.21 в 17:35
Калин Михайлов
Снимка: Пламена Бачийска
 
 
„Смъртта няма последната дума” е последната книга на доц. Калин Михайлов. Той е поет, есеист и литературовед, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на пет стихосбирки (излезли между 1991 и 2018 г.), на сборника с есета „Забравената мая“ (2020) и на три литературоведски книги, посветени на отношенията между християнството и художествената литература - „Мориак и Бернанос Бернанос - два романни свята между насилието и любовта“; „Християнство и идентичност". От години поддържа есеистичната поредица “Вяра, живот, творчество” в списание “Християнство и култура”.

Заглавието „Смъртта няма последната дума” идва от историята на баща, който губи дъщеря си, която е на 18 години.

"Този баща трябва по някакъв начин да компенсира травмата, болката, страданието от тази загуба", каза в предаването "Нощен хоризонт" доц. Калин Михайлов.

Главния герой в повестта използва за името за Бог - Милостивия.

"Книгата има елемент на равносметка на изминатия житейски път - опит да бъде направена равносметка чрез историята на героя, поставена в един по-широк контекст, не само личен. В тази равносметка става ясно, че ролята на Милостивия е много съществена, той е наречен Милостив, защото героят се е убедил в неговата милост и то не принципно, абстрактно, а в милостта му към самия него в някакви ключови моменти от неговия житейски път".

 

Специализирал е по темата „Вяра и литература“ във Фрибур, Швейцария. През 2012-2014 г. е лектор по български език и култура в Университета на Саарланд. Председател е на Асоциацията за насърчаване на християнското художествено слово „Емпирей“. Пише поезия и проза от ранна възраст, започва да публикува през 1979 г.

Повече можете да чуете в звуковия файл: https://bnr.bg/post/101439508/smartta-nama-poslednata-duma-e-novata-kniga-na-doc-kalin-mihailov?fbclid=IwAR2eUZ0WlgXNT1tELcbzDhX8gWS2vtNchNbX7BJtkoBYZb4L3nZN10VWbS8.
 
0
0
0
s2smodern

Конкурс за съвременна християнска творба

Асоциация за насърчаване на християнското художествено слово “Емпирей” обявява литературен конкурс за написване на съвременна християнска творба в две категории: стихотворение и разказ. Под “християнска творба” трябва да се разбира произведение, засягащо същностни за ортодоксалното християнско светоусещане теми, образи и събития, поставени в контекста на евангелския духовно-нравствен идеал за личността и интепретирани с художествена убедителност, като в тази смислова перспектива не се изключва възможността да се изобрази и заличаването на духовните ориентири в заобикалящата ни действителност и последиците от този процес за отделния човек и цялото общество.
Конкурсът е анонимен и предназначен за участници над осемнадесет години. Всички изпратени творби трябва да не са публикувани в книга или в литературни издания. Всеки участник може да изпрати до три стихотворения (не поеми!) и/или един разказ с максимален обем 6 стандартни страници, т.е. 10 800 знака (with spaces, Times New Roman, 12 пункта) по електронна поща на следния адрес: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
В отделен файл да приложат кратки биографични данни, включващи име, местоживеене, актуален имейл адрес, телефон и кратки автобиографични данни, които да са свързани с творческата му дейност (издадени книги, творческа ангажираност и пр.).
Наградените творби ще се номинират от жури, членовете на което няма да имат достъп до биографичните данни на участниците, включително и до техните имейл адреси.
С изпращането на личните си данни, участникът в конкурса изразява съгласието си да ги предостави за ползване от страна на Асоциация ,,Емпирей”. Те са необходими за кореспонденция, във връзка с конкурса и за уведомяване за други подобни литературни прояви. Участникът има право по всяко време да изрази несъгласие за ползване на тези данни от Асоциацията чрез нарочен имейл, адресиран до: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
След получаване на писмата на участниците, организаторите на конкурса ще изпратят уведомително писмо с условния номер, под който ще бъдат разглеждани творбите им.
Краен срок за получаване на прозведенията: 20.03.2021 г. Журито ще обяви резултатите от конкурса в навечерието на Възкресение Христово 2021 г.
Предвиждат се следните награди:
- За стихотворение: първа награда – 500 лв. и плакет; втора награда: 200 лв. и плакет; трета – 100 лв. и грамота.
- За разказ – първа награда – 500 лв. и плакет; втора награда: 200 лв и плакет; трета награда – 100 лв. и грамота.

 

0
0
0
s2smodern
Page 1 of 4